Hatay Koşullarında Yetiştirilen Aşotu (Coriandrum sativum L.) Bitkisinin Yaş Herba ve Tohum Uçucu Yağ Oranlarının ve İçeriklerinin Belirlenmesi

Yazarlar

  • Nadire Pelin BAHADIRLI
  • Musa TÜRKMEN
  • Ahmet MERT

Anahtar Kelimeler:

Coriander, Essential oil, GC-MS

Özet

Coriander (Coriandrum sativum L.) has widely usage as a spice in Anatolia. In this study coriander cultivated during season in 2015-2016 was investigated to determine essential oil rate and componenets. To determine essential oil rate fresh herb and seeds of coriander were analysed with Neo-Clevenger apparatus by the method steam distillation. Essential oil componenets were determined by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) apparatus. Fresh herb essential oil rate found 0,03 %, while main components of essential oils were % 14,64 Cyclodecanol, % 12,97 1-Decanol, % 10,69 Decanal..

Yayınlanmış

2019-07-09

Nasıl Atıf Yapılır

BAHADIRLI, N. P., TÜRKMEN, M., & MERT, A. (2019). Hatay Koşullarında Yetiştirilen Aşotu (Coriandrum sativum L.) Bitkisinin Yaş Herba ve Tohum Uçucu Yağ Oranlarının ve İçeriklerinin Belirlenmesi. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 9(2), 20–22. Geliş tarihi gönderen https://bibad.gen.tr/index.php/bibad/article/view/284

Sayı

Bölüm

Articles

Benzer Makaleler

1 2 > >> 

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.