BAZI MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM, MORFOLOJİK VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Yazarlar

  • Murat OLGUN Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü
  • Oğuzhan ÇAKICI Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Özet

Makarnalık buğday üretiminde yüksek verim ve üretim için; yüksek verimli, kaliteli, biyotik ve abiyotik streslere dayanıklı, ve bu özellikler yönünden stabil olan çeşitlerin kullanımı ile mümkündür. Makarnalık buğdayda bitkisel gelişim ve buna bağlı bitkisel unsurlar genotip x çevre interaksiyonunun etkisi altındadır. Dolayısıyla bitkisel özellikler genotipik performansın yanı sıra özellikle yağış ve sıcaklığın etkisi altında şekillenmektedir. Bu çalışmada 2022-2023 yetiştirme sezonunda kıraç koşullarda bazı makarnalık çeşitlerin bitki boyu, başak uzunluğu, başaktaki tane sayısı, başaktaki tane ağırlığı, protein oranı yönünden performanslarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda protein oranı bakımından çeşitler arası farklılıklar önemsiz olarak belirlenirken;  bitki boyu, başak uzunluğu, başakta tane sayısı ve ağırlığı yönünden çeşitler arası farklılıklar çok önemli bulunmuştur. Eminbey, Yelken ve Dumlupınar çeşitleri en fazla performansa sahip çeşitler olarak belirlenmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2024-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

OLGUN, M., & ÇAKICI, O. (2024). BAZI MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM, MORFOLOJİK VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 17(1), 28–33. Geliş tarihi gönderen https://bibad.gen.tr/index.php/bibad/article/view/485

Sayı

Bölüm

Articles

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri

1 2 > >>