BAZI MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM, MORFOLOJİK VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ
Özet
Makarnalık buğday üretiminde yüksek verim ve üretim için; yüksek verimli, kaliteli, biyotik ve abiyotik streslere dayanıklı, ve bu özellikler yönünden stabil olan çeşitlerin kullanımı ile mümkündür. Makarnalık buğdayda bitkisel gelişim ve buna bağlı bitkisel unsurlar genotip x çevre interaksiyonunun etkisi altındadır. Dolayısıyla bitkisel özellikler genotipik performansın yanı sıra özellikle yağış ve sıcaklığın etkisi altında şekillenmektedir. Bu çalışmada 2022-2023 yetiştirme sezonunda kıraç koşullarda bazı makarnalık çeşitlerin bitki boyu, başak uzunluğu, başaktaki tane sayısı, başaktaki tane ağırlığı, protein oranı yönünden performanslarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda protein oranı bakımından çeşitler arası farklılıklar önemsiz olarak belirlenirken; bitki boyu, başak uzunluğu, başakta tane sayısı ve ağırlığı yönünden çeşitler arası farklılıklar çok önemli bulunmuştur. Eminbey, Yelken ve Dumlupınar çeşitleri en fazla performansa sahip çeşitler olarak belirlenmiştir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

