Kurak Koşullarda Yetiştirilen Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Çeşitlerinde Verim ve Kalite Öğeleri Arasındaki İlişkiler
Anahtar Kelimeler:
Ayçiçeği,, Helianthus annuus L.,, Verim,, Ham yağ oranı,, Ham yağ verimiÖzet
Bu çalışma kurak koşullarda yetiştirilen yağlık ayçiçeği çeşitlerinin verim öğelerindeki değişimlerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 2013 yılında tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında kurulmuştur. Çalışmada, 20 farklı yağlık ayçiçeği çeşidi kullanılmış olup çeşitlerin tabla çapı (cm), çiçeklenme tarihi (gün), bitki boyu (cm), fizyolojik olum (gün), bitki dane verimi (g/bitki), bin dane ağırlığı (g), iç-kabuk oranı (%), tohum verimi (kg/da), ham yağ oranı (%), ham yağ verimi (kg/da), ve hasat indeksi (%) gibi verim öğeleri incelenmiştir. Çeşitler arasında ham yağ verimi ile bitki boyu, bitki dane verimi, tabla çapı, verim ve bin dane ağırlığı arasında istatistiksel açıdan p<0.01 düzeyinde, ham yağ verimi ile fizyolojik olum arasında istatistiksel açıdan p<0.01 düzeyinde negatif yönde önemli bir ilişki tespit edilmiştir. Ham yağ verimi 34,82-71,06 kg/da arasında değişiklik göstermiştir. En yüksek ham yağ verimi 71,06 kg/da ile Sanbro MR çeşidinde, en düşük ise 34,82 kg/da ile Maximus CL çeşidinden elde edilmiştir.

