BAZI BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE VERİM, VERİM UNSURLARI VE KALİTE PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yazarlar

  • Murat OLGUN
  • Zekiye BUDAK BAŞÇİFTÇİ
  • Nazife Gözde AYTER ARPACIOĞLU
  • Savaş BELEN
  • Duran KATAR
  • Nimet KATAR
  • Doğan AYDIN

Anahtar Kelimeler:

Ekmeklik buğday, çeşit, kalite, verim, verim unsurları, stabilite, korelasyon, biplot

Özet

Bu çalışmada ile birlikte elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde ekmeklik buğdayda verim, verim unsurları ve kalite yönünden Eskişehir koşullarında en uygun adapte olan, çeşitlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada incelenen çeşitler bitki boyu, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane verimi, hasat indeksi, hektolitre ağırlığı, tane sertliği, protein oranı, C-SDS Sedimentasyon Değeri, glutoPik özellikleri (maksimum pik zaman (MPZ), maksimum güç (MG), maksimum öncesi güç (MÖG), maksimum sonrası güç (MSG) ve gluten strength indeks (GSI)) analizleri yönünden değerlendirilmiştir. Eskişehir ilinde gelişen endüstriyel ihtiyaçlar ve değişen iklim ve çevre koşulları, yıldan yıla farklılık gösteren biyotik ve abiyotik streslere cevap verebilecek yeni çeşitlerin ortaya konma ihtiyacı zaman zaman kendini göstermektedir. Bu amaçla yürütülen çalışmada, maksimum pik zamanı (MPZ), maksimum sonrası tork (MST), gluten strength indeks (GSI), C-SDS, bitki boyunun verim ve protein oranının yanında ele alınabilecek unsurlar olduğu ortaya konmuştur. Yine Tosunbey, Kenanbey, Selimiye, Lütfibey, Karasu, Ahmetağa, Mesut, Gün, Altay, Uzunyayla, Karatopak, Zencirci, Bezostaya, Şanlı, Tekirdağ, Pandas, Alparslan ve Gelibolu çeşitlerinin yüksek performanslı ve stabil çeşitler olduğu ve yörede kullanılabilecekleri sonucuna varılmıştır.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-22

Nasıl Atıf Yapılır

OLGUN, M., BUDAK BAŞÇİFTÇİ, Z., AYTER ARPACIOĞLU, N. G., BELEN, S., KATAR, D., KATAR, N., & AYDIN, D. (2022). BAZI BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE VERİM, VERİM UNSURLARI VE KALİTE PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 15(2), 124–142. Geliş tarihi gönderen https://bibad.gen.tr/index.php/bibad/article/view/463

Sayı

Bölüm

Articles

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri

<< < 1 2 

Benzer Makaleler

1 2 3 > >> 

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.